Oudere vrouw verhuist na oplichting door nep-bankmedewerkers

5 maanden geleden gepubliceerd

Een 80-jarige vrouw uit Duiven is verhuisd na twee keer in drie maanden tijd te zijn opgelicht door valse bankmedewerkers. De vrouw voelde zich niet langer veilig in haar eigen woning. De totale schade loopt in de duizenden euro’s. Naast het financiële verlies, is de vrouw ook dierbare sieraden van haar overleden dochter kwijtgeraakt.

Valse veiligheidsmaatregelen

De oplichters benaderden de vrouw telefonisch, waarbij ze zich voordeden als medewerkers van de bank. Ze maakten de vrouw wijs dat ze op het punt stond opgelicht te worden en dat er een inbraakrisico was. De oplichters boden aan haar bankpassen en waardevolle spullen ‘veilig te stellen’. De vrouw stemde toe en gaf haar spullen af. In augustus van datzelfde jaar werd ze op dezelfde manier nogmaals opgelicht.

Impact op het slachtoffer

De kleindochter van het slachtoffer, Maxime*, vertelt dat de impact op haar oma enorm was. Ze was bang, in tranen en heeft er nog steeds last van. Zo groot was de angst dat de familie besloten heeft om haar te verhuizen.

Groei in digitale criminaliteit

Het aantal meldingen van digitale criminaliteit is de afgelopen jaren explosief gestegen. Nepbankmedewerkers maken veel slachtoffers, vooral onder oudere mensen. De politie-eenheid Oost-Nederland heeft daarom sinds drie maanden de ‘Digitale meldkamer’ in het leven geroepen. Hierdoor krijgen mensen in Gelderland en Overijssel meer opties om aangifte te doen en wordt de kans om daders te pakken vergroot.

Resultaten van de Digitale Meldkamer

In de eerste drie maanden is er ruim driehonderd keer op een melding van digitale criminaliteit gereageerd. Bankhelpdeskfraude, de oplichting door zogenaamde bankmedewerkers, had het grootste aandeel. Maxime* is blij met deze nieuwe werkwijze. Zo werd er door haar speurwerk een 23-jarige man uit de gemeente Roerdalen aangehouden. Hij zal zich eind mei voor de rechter moeten verantwoorden.

Preventie en bewustwording

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van digitale criminaliteit en te weten hoe oplichters te werk gaan. Maxime* roept mensen op om te praten over dit onderwerp, om zo de bewustwording te vergroten.

*Maxime is een gefingeerde naam. Haar echte naam en die van haar oma zijn bij de politie bekend.