Nieuwe details in moordzaak Apeldoorn: 'Hij was emotieloos, lachte zelfs'

5 maanden geleden gepubliceerd

Nieuwe details in de moordzaak van afgelopen september in Apeldoorn werpen meer licht op de gebeurtenissen. Volgens justitie werd een zorgvuldig gepland moordplan uitgevoerd, waarbij een vrouw om het leven kwam door 28 messteken van haar eigen broer. Er zijn steeds meer aanwijzingen die wijzen op een vooropgezette ‘eerwraak’.

Een moord op klaarlichte dag

De moord vond plaats aan de Casper Fagelstraat in Apeldoorn-Zuid. Twee maanden na een vermoedelijk mislukte moordpoging in juli, werd de vrouw 28 keer in haar bovenlijf, hals en hoofd gestoken, waarna haar 3-jarige dochtertje in shock en besmeurd met bloed werd achtergelaten. De politie trof op de plaats delict ook de 35-jarige Peshang A. aan, de broer van het slachtoffer. Hij bekende de dader te zijn en uit eerwraak te hebben gehandeld, maar trok deze bekentenis later weer in.

Een moordplan beraamd via WhatsApp

Justitie is ervan overtuigd dat de verdachten uit eerwraak handelden. Samen met zijn broer Ahmad A. (28), neefjes Walid A. (27) en ex-partner Ahmad A. (36) zou Peshang A. een moordplan hebben beraamd via WhatsApp. Daarin werd volgens de officier van justitie besproken hoe hun familielid aan haar einde moest komen. Het OM stelt dat Walid het initiatief nam en Peshang de moord uiteindelijk uitvoerde.

‘Haar wangedrag moest gevolgen hebben’

De vrouw werd volgens het OM op brute wijze vermoord vanwege haar ‘losbandige gedrag’. Ze zou niet volgens de geldende culturele normen en waarden hebben geleefd, en een relatie zijn aangegaan met een getrouwde man die haar slecht behandelde volgens de familie. De toenmalige partner van deze man zou ook een rol in het geheel hebben gespeeld.

Ontkennende verdachten

Behalve Peshang ontkennen de andere drie verdachten elke betrokkenheid. Hoewel er berichten zijn waarin broertje Ahmad uitspraken doet zoals ‘er is geen mogelijkheid meer, ze is te ver gegaan’ en ‘vermoorden is de oplossing’, beweert hij niets van het moordplan te hebben geweten.

Psychische gesteldheid verdachten wordt onderzocht

In de komende maanden wordt de psychische gesteldheid van de vier verdachten onderzocht. Alleen Peshang A., die de moord uitvoerde, weigerde hieraan mee te werken. Hij moet echter van de rechters een gedwongen opname van zes weken ondergaan in het Pieter Baan Centrum.

De rechtszaak tegen de vier familieleden gaat verder. Een inhoudelijke behandeling wordt volgend jaar in januari verwacht. Tot die tijd zijn er zogeheten regiezittingen, waarin de advocaten eventuele onderzoekswensen kunnen aandragen. Verzoeken tot tijdelijke vrijlating van Walid A. en Ahmad A. (het broertje) werden afgewezen.