Nieuwe details rond gruwelijke moordzaak in Apeldoorn: 'Hij was emotieloos, lachte zelfs'

5 maanden geleden gepubliceerd

Volgens justitie tonen nieuwe details in een dodelijke steekpartij van afgelopen september in Apeldoorn een ‘beraamd moordplan’. Een vrouw werd gedood door 28 messteken van haar eigen broer. Er zijn steeds meer aanwijzingen voor ‘uitgedokterde eerwraak’.

Details van de moord

De moord vond plaats op klaarlichte dag aan de Casper Fagelstraat in Apeldoorn-Zuid. In juli zou een eerste moordpoging zijn mislukt. Twee maanden later werd de vrouw 28 keer gestoken in haar bovenlichaam, hals en hoofd. De 35-jarige Peshang A., de broer van het slachtoffer, werd op de plaats delict aangetroffen. Onderweg naar het politiebureau bekende hij de dader te zijn en uit eerwraak te hebben gehandeld. Later zou hij echter zijn verklaring intrekken.

Moordplan volgens het OM

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de verdachten uit eerwraak handelden. Volgens het OM zouden Peshang A., zijn broertje Ahmad A., neefjes Walid A. en tevens de ex-partner Ahmad A. een moordplan hebben beraamd via WhatsApp. Walid zou het voortouw hebben genomen en Peshang zou de moord uiteindelijk hebben uitgevoerd.

Motief voor de moord

De moord had volgens het OM te maken met het ‘losbandige gedrag’ van de vrouw. Ze leefde niet volgens de geldende culturele normen en waarden en zou een relatie zijn begonnen met een getrouwde man. Dit gedrag werd door haar familieleden als onacceptabel beschouwd.

Ontkenning en verdediging

Behalve Peshang ontkennen de andere drie verdachten elke betrokkenheid. Volgens de advocaat van Ahmad A. wist hij niets van het moordplan. Het OM stelt echter dat zijn betrokkenheid ‘als een rode draad door het dossier loopt’.

Vervolg van de zaak

In de komende maanden wordt de psychische gesteldheid van de vier verdachten onderzocht. Alleen Peshang A., die de moord uitvoerde, weigerde hieraan mee te werken. Hij zal echter een gedwongen opname van zes weken ondergaan in het Pieter Baan Centrum. De zaak tegen de vier familieleden zal naar verwachting volgend jaar januari inhoudelijk worden behandeld.